Mit navn er Casper, jeg er politielev, og er over halvvejs i uddannelsen. Her er mine egne erfaringer fra optagelsesforløbet og politiskolen

Formelle ansættelseskrav (fra politiets hjemmeside)

  • Du er fyldt 20 år.
  • Du er dansk statsborger.
  • Minimumshøjde.
  • Du er ikke tidligere straffet.
  • Du har ikke brugt doping.
  • Du kan sikkerhedsgodkendes.
  • Du har en passende fremtoning.
  • Du har kørekort til bil.
  • Du har de rette boglige kompetencer.
  • Du er forberedt på adgangsprøven.

Det meste giver sig selv, men alderskravet siger at skal være fyldt 20 år når du sender ansøgningen, og 21 år før du kan begynde på skolen. Minimumshøjden for mænd er 172 cm og for kvinder 164 cm. Skulle du ligge lige under højdekravet, skal du alligevel ikke holde dig tilbage fra at sende en ansøgning eller kontakte skolen. Du skal selvfølgeligt ikke være tidligere straffet, men skulle du alligevel have en lille fartbøde eller en cykeltur uden lys, burde det ikke være en dealbreaker.     Du bør indstille dig selv mentalt på at komme i skole igen og det er inklusiv skriftlige opgaver, lektier og eksamener. Så er det selvfølgeligt også en god ide, at være i fysisk god form. Vi snakker ikke jægersoldat, men motion og styrketræning er et must.

 

Ansøgningen

Dette sker gennem politiskolens hjemmeside, hvor du sender din ansøgning. Her skal du bl.a. sende dit CV, en motiveret ansøgning og papirer fra uddannelsessteder. Det er vigtigt at din ansøgning ikke er overfladisk, og den motiverede del må gerne være lang

Optagelsesprøverne

Første prøvedag

Fysisk prøve:

Jeg vil ikke gå så meget i dybden med de fysiske krav, dem kan du læse alt om på politiskolens hjemmeside. Kravene er sort på hvidt, og de skal bare bestås!. Hvad der til gengæld godt kan komme som en overraskelse, er deres version af opvarmning. Jeg kan kun tale fra min egen erfaring, men det var tildeles udfordrende. Man laver en masse forskellige øvelser, og løber lidt rundt. Det skal man lige huske at regne ind i sine forberedelser, for når du er ”opvarmet” så starter først den egentlige prøve. Der var da også enkelte der på mit hold, måtte se sig slået allerede under opvarmningen. Så et godt råd er; Lig lidt oveni kravene når du træner, så du har overskud til prøven.

Skriftlig prøve:

Når du har bestået den fysiske del, rykker man direkte videre til den skriftlige prøve samme dag. Prøven består af en samfundsrelevant case, hvoraf du skal skrive en opgave ud fra. I casen bliver der stillet en problematik op, som du skal argumentere for og imod. Det er vigtigt at du skriftligt kan formulere dig korrekt, og at dit ordforråd er varieret.

 

Anden prøvedag

Samarbejdsopgaver:

Her skal du samarbejde med en mindre gruppe, om at løse forskellige opgaver. Der bliver lagt vægt på, om du kan arbejde sammen med andre som et team. Du skal vise at du kan arbejde med opgaven, men også give din medansøgere plads til at arbejde med den.

Individuel samtale:

Her kommer du til at sidde til bords overfor en række personer, som repræsentere politiet. Det er lidt forskelligt, hvem der sidder overfor dig og hvad de laver. Typisk vil der også være en psykolog til stede, som kan stille nogle nærgående spørgsmål. Det er ikke noget man skal være nervøs for, selvom det godt kan virke lidt intimiderende. Formålet er at finde ud af, hvem du er som person og om du er egnet til at blive politibetjent.

Afsluttende behandling:

Din sikkerhedsgodkendelse bliver behandlet, og din ansøgning bliver vurderet. Har du bestået alle prøverne, og bliver du vurderet egnet skal du en tur til lægen og have lavet en helbredsundersøgelse. Vær opmærksom på, at helbredsundersøgelsen foregår hos egen læge og for egen regning. Når alt dette er overstået kommer den torturlignende ventetid, hvor du skal have is i maven. Der kan godt gå lidt tid inden du hører noget, men hvis du har forberedt dig godt er der lys forude!